Aké Sú Plavecké štýly?

Aké Sú Plavecké štýly?
Aké Sú Plavecké štýly?

Video: Aké Sú Plavecké štýly?

Video: Aké Sú Plavecké štýly?
Video: PRSA a jak je (ne)plavat | Škola plavání s Bárou Seemanovou 2024, Smieť
Anonim

Plávanie je optimálny šport pre celú rodinu, je vhodné pre ľudí všetkých vekových skupín, dokonca aj pre ľudí s problémami s chrbticou a kardiovaskulárnym systémom. Ak sa chcete venovať tomuto športu vážne, musíte poznať plavecké štýly, aj keď nemusíte ovládať všetky

Aké sú plavecké štýly?
Aké sú plavecké štýly?

Celkovo existujú 4 štýly, každý s vlastnými výhodami a technikou plávania.

Všeruská plavecká federácia dáva tomuto štýlu jasnú definíciu. Freestyle zahŕňa použitie rôznych plaveckých metód, ktoré sú vhodné pre športovca. Aj keď teraz je čoraz viac freestylu rýchlostné plazenie: človek pláva na hrudi a vytvára široké vlny, najskôr pravou, potom ľavou rukou. Nohy sa pohybujú hore a dole.

Plazenie sa plazilo v roku 1870, začal ho používať slávny anglický plavec John Tranger, potom štýl dokončili bratia Toomsovci a Dick Cavill a neskôr Charles Daniels.

Toto je najbežnejší, ale najpomalší štýl. Bežný človek ho často používa, pretože práve prsia vám umožňujú prekonávať veľké vzdialenosti na vode a neunaviť sa. Umožňuje tiež zobraziť priestor nad vodou.

Ak chcete plávať prsia, musíte súčasne hladiť oboma rukami a pracovať s nohami v horizontálnej rovine. Mnohí držia hlavu nad vodou, ale športovci pracujú pri potápaní s rukami vystretými dopredu.

Najmladší a najkomplexnejší štýl, ktorý sa objavil v roku 1935. Naučiť sa plávať s motýľom vyžaduje veľa času a výdrže. Plavec robí hojdačky oboma rukami a vlnovité kopy. Pri hojdaní sa horná časť tela športovca dvíha nad vodu.

Pri výučbe tohto štýlu sa precvičujú vlnové pohyby nôh, až potom sú ruky spojené.

Táto metóda je podobná plazeniu, rozdiel je iba v tom, že plavec vykonáva pohyby na chrbte. Je dôležité sledovať svoje dýchanie, malo by to byť pokojné a rovnomerné, nadýchnuť sa nad vodou, vydýchnuť do vody. Odborníci radia, aby ste sa naučili plávať na chrbte až potom, čo zvládnete štýl plazenia.

Odporúča: