Ako Užívať Vitamín A Pri Cvičení

Obsah:

Ako Užívať Vitamín A Pri Cvičení
Ako Užívať Vitamín A Pri Cvičení

Video: Ako Užívať Vitamín A Pri Cvičení

Video: Ako Užívať Vitamín A Pri Cvičení
Video: Jak správně užívat vitamíny a minerály? 2024, Smieť
Anonim

Vitamíny sú užitočné látky, ktoré sa podieľajú na procesoch spojených s metabolizmom v ľudskom tele. Pre športovcov, u ktorých úspech vo vybranej disciplíne do veľkej miery závisí od metabolizmu, je obzvlášť dôležitý dostatočný príjem vitamínov. Ak nedostatok vitamínov nedokážete vyrovnať jedlom, musíte ich začať užívať dodatočne. Užívanie vitamínu A má určité špecifiká.

Ako užívať vitamín A pri cvičení
Ako užívať vitamín A pri cvičení

Inštrukcie

Krok 1

Vitamín A sa užíva buď profylakticky alebo lekársky. Ako preventívne opatrenie je najlepšie užívať ho v kapsulách. Tento vitamín sa vstrebáva iba s tukom, takže jedna kapsula obsahuje olej, v ktorom je rozpustená požadovaná dávka vitamínu. Zvyčajne sa denne užívajú dve alebo štyri kapsuly vitamínu A. Ak ste športovec, je lepšie začať s dvoma kapsulami, ak toto dávkovanie nestačí, prejdite na štyri.

Krok 2

Dávkovanie na terapeutické použitie si nemôže predpísať sám, musí to urobiť lekár. Tento vitamín je účinný v boji proti kožným chorobám, očným, črevným a žalúdočným problémom. Lekár môže predpísať viac ako dve kapsuly denne, všetko závisí od účelu príjmu. Ak chcete dosiahnuť konkrétne ciele príjmom vitamínu A, je najlepšie navštíviť svojho lekára, ktorý vám odporučí presné dávkovanie. Prebytok, ako aj nedostatok betakaroténu, sú pre telo škodlivé.

Krok 3

Kapsuly s vitamínom A sa majú užívať ráno a večer, do 10 minút po jedle. Kombinácia príjmu karoténu s jedlom je nevyhnutná, pretože inak sa vitamín jednoducho neabsorbuje: na spracovanie tejto látky sú potrebné také zlúčeniny, ktoré sa v tele objavia až po jedle. Užívajte rovnaké množstvo kapsúl vitamínu A ráno a večer, dve alebo jednu po druhej.

Krok 4

Ak vážne športujete, potom je možno najlepšie brať nie jediný vitamín, ale celý komplex. Multivitamíny sú lieky obsahujúce rôzne zlúčeniny a majú vyvážené dávkovanie. Jednou z charakteristík mnohých vitamínov vrátane vitamínu A je to, že tieto látky sa nemôžu absorbovať jednotlivo. Spoločne sú tieto vitamíny organizmom spracované oveľa ľahšie. Okrem toho je v tele veľmi zriedka pozorovaný iba nedostatok vitamínu A. Zvyčajne je potrebný zvýšený príjem ďalších zlúčenín. Samostatnou výhodou vitamínového komplexu bude to, že sa bude brať ako kurz. Ak nemáte osobného lekára, ktorý by vám vedel poradiť, môžete jednoducho zájsť do lekárne a opýtať sa, aké multivitamínové komplexy určené pre športovcov majú.

Odporúča: